Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu


Delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie, a dookoła nich makaronowy warkocz. Całość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka 🙂

Polędwiczka z warkoczem makaronowym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1,5 łyżki czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • makaron „Czarniecki gniazdko 2” (kilka gniazdek)
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 100 g słodkiej śmietanki 18 %
  • sól

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Polędwiczkę oczyścić z błonki, umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2,5 – 3 cm). Natrzeć łyżką rozgniecionego czerwonego pieprzu i solą.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Dolać wino i dusić, aż wino odparuje (około 15 minut), następnie polędwiczki wyjąć i przykryć folią aluminiową. Do patelni po mięsie wlać śmietankę i kremówkę. Chwilę gotować i dodać łyżeczkę lekko rozgniecionego czerwonego pieprzu. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą.

Polędwiczkę ułożyć na talerzu, na około położyć warkocz z zaplecionego makaronu (warkocz można delikatnie podgrzać na patelni, uważając aby się nie rozplótł). Całość polać sosem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *