Dzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem, dynią, czerwoną papryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni hokkaido, która jest bardzo smaczna, nie rozlatuje się przy gotowaniu i ma intensywny pomarańczowy kolor. Taka dynia idealnie sprawdzi się też do różnego rodzaju wypieków. Polecam 🙂
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary”
- ciemny sos sojowy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pastę curry, imbir i kurkumę. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy utarte w moździerzu orzechy nerkowca, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię oraz pomidory razem z zalewą. Wlewamy rosół, mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawiamy sosem sojowym. W razie potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną zimnej wody i pomału wlewamy ciągle mieszając.
Gotowe curry podajemy z ryżem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki