Klasyczny sos rybny (nước chấm)


Klasyczny sos rybny (nước chấm) to uniwersalny sos do maczania, który stosuje się do wielu wietnamskich potraw np. sajgonek. Ilość cukru można dostosować do własnych preferencji, tak samo ilość papryczki chili. Osobiście go uwielbiam… 🙂

Klasyczny sos rybny

Składniki:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z limonki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • 3 łyżki przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sajgonki

Sos Yakisoba

Sos karmelowy

Dip serowy

Sos czosnkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *