Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami


Dzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam 🙂

Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami

Składniki:

Papryki:

  • 4 czerwone papryki
  • 300 g kaszy kuskus
  • 2 czerwone cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów (280 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża śmietana 18 % (400g)
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Papryki przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewamy bulionem według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, odsączone i pokrojone suszone pomidory i dodajemy do przygotowanej kaszy kuskus.

Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy do kaszy kuskus i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i wypełniamy papryki. Układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (termoobieg). Pieczemy 25 minut. Po 15 minutach posypujemy startym parmezanem i pieczemy kolejne 10 minut.

Sos:

 Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone oliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Gdyby sos był za gęsty, dolewamy trochę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką

Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą

Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 komentarzy do “Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami