Dzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam 🙂
Składniki:
Papryki:
- 4 czerwone papryki
- 300 g kaszy kuskus
- 2 czerwone cebulki
- 4 ząbki czosnku
- 1 słoiczek suszonych pomidorów (280 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starty parmezan
- sól, pieprz
Sos:
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża śmietana 18 % (400g)
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Papryki przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewamy bulionem według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, odsączone i pokrojone suszone pomidory i dodajemy do przygotowanej kaszy kuskus.
Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy do kaszy kuskus i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i wypełniamy papryki. Układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (termoobieg). Pieczemy 25 minut. Po 15 minutach posypujemy startym parmezanem i pieczemy kolejne 10 minut.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy śmietanę i dodajemy drobno pokrojone oliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Gdyby sos był za gęsty, dolewamy trochę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem
→ Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką
→ Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą
ale pyszności
Brzmi pysznie! Można zastąpić czarne oliwki zielonymi? Do czarnych jeszcze się nie przekonałam…
Można, ale polecam spróbować z czarnymi. Są delikatniejsze w smaku 🙂
Uwielbiam faszerowane warzywa, wygląda bardzo apetycznie!