Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina


Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia…

Piersi z kaczki z jabłkami

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 twarde jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

 Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 190’C na 10 minut. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły.

Jabłka kroimy w ósemki (nie obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Na patelnię, na której smażyliśmy kaczkę układamy jabłka, chwilkę smażymy i wyjmujemy. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy. Dolewamy wino, miód, dodajemy masło i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem

Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym

Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem

Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem

Przepiórki w boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *