Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia…
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 twarde jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 190’C na 10 minut. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły.
Jabłka kroimy w ósemki (nie obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Na patelnię, na której smażyliśmy kaczkę układamy jabłka, chwilkę smażymy i wyjmujemy. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy. Dolewamy wino, miód, dodajemy masło i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem
→ Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym
→ Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem
→ Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem