Przepiórki rzadko goszczą na naszych stołach i nie wszędzie można je dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na przyjęcia lub udekorowane rzeżuchą na Wielkanoc 🙂
Składniki:
- 4 przepiórki (tuszki)
- 8 cienkich plasterków surowego boczku
- 8 ziarenek jałowca
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- 20 g masła
- oliwa
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Tuszki przepiórek umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść i zmieszać z rozmarynem. Przepiórki delikatnie natrzeć oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Masło podzielić na cztery części i włożyć do każdej tuszki. Każdą przepiórkę owinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa), co jakiś czas polewając tuszki powstałym sosem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej
→ Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem
→ Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami
Ale danie,no ,no.