Przepiórki w boczku


Przepiórki rzadko goszczą na naszych stołach i nie wszędzie można je dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na przyjęcia lub udekorowane rzeżuchą na Wielkanoc 🙂

Przepiórki w boczku

Składniki:

  • 4 przepiórki (tuszki)
  • 8 cienkich plasterków surowego boczku
  • 8 ziarenek jałowca
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 20 g masła
  • oliwa
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Tuszki przepiórek umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść i zmieszać z rozmarynem. Przepiórki delikatnie natrzeć oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Masło podzielić na cztery części i włożyć do każdej tuszki. Każdą przepiórkę owinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa), co jakiś czas polewając tuszki powstałym sosem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej

Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem z sera pleśniowego i szpinakiem

Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami

Skrzydełka miodowo – musztardowe

Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Przepiórki w boczku