Karmel ma wiele zastosowań. Możemy z niego zrobić sosy, słodkości lub fantazyjne dekoracje.
Do zrobienia karmelu najlepiej przygotować patelnię z grubym i jasnym dnem, dzięki czemu nie dopuścimy do przypalenia karmelu (zbyt ciemny będzie gorzki).
Przygotowanie:
Na patelnię wsypujemy 3/4 szklanki cukru i około 1/2 szklanki wody. Na dość dużym ogniu całość mieszamy, do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie ustawiamy niewielki ogień i czekamy, aż woda wyparuje i cukier po bokach zacznie ciemnieć. Karmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając patelnią. Kiedy całość nabierze złotego koloru, wyłączamy gaz. Gotowe 🙂
Karmelowe nitki:
W gorącym karmelu zanurzamy widelec i sprawdzamy czy ciągną się za nim nitki. Możemy z nich robić różne dekoracje do ciast i deserów.
Smacznego 🙂