Smażone tofu owinięte w nori w glazurze to prawdziwa bomba smakowa. Wodorosty nori nadają tofu morskiego posmaku, a w połączeniu z aromatycznym i klejącym sosem tworzą przepyszne danie. Idealnie komponuje się z ryżem i jest pyszne nie tylko na gorąco, ale również na zimno np. do lunchboxów.
Wiem, że nie każdy lubi tofu i jeśli mieliście z nim niemiłe doświadczenia, spróbujcie tego przepisu. Może zmienicie zdanie? 🙂
est też bogate w wapń, cynk, żelazo, fosfor, witaminy oraz selen. Korzystnie wpływa na pracę serca, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i łagodzi objawy menopauzy. Natomiast wodorosty nori zawierają wysoką zawartość jodu, który jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Nori jest również źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B.
Smażone tofu owinięte w nori w glazurze
Składniki:
- 2 kostki tofu (2 x 180g)
- około 3 arkuszy nori
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżki mirinu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników sosu i wymieszać.
Arkusze nori pokroić w paski o szerokości około 2 cm.
Tofu pokroić w prostokąty około 5 x 2 cm i owinąć ciasno paskiem nori. Jeżeli nie będą się kleić to zwilżyć odrobiną wody. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej, strzepując nadmiar mąki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i położyć owinięte tofu w niewielkich odstępach od siebie, żeby się nie sklejały. Można też usmażyć na dwie tury. Smażyć ze wszystkich stron, aż będą złote i wyjąć na talerz. Na tą samą patelnię wlać sos, zagotować i włożyć usmażone tofu. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i oblepi tofu. Podawać z ryżem i posypać sezamem.
Smacznego 🙂
Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam tutaj.
To też może Cię zainteresować: