Smażone tofu owinięte w nori w glazurze


Smażone tofu owinięte w nori w glazurze to prawdziwa bomba smakowa. Wodorosty nori nadają tofu morskiego posmaku, a w połączeniu z aromatycznym i klejącym sosem tworzą przepyszne danie. Idealnie komponuje się z ryżem i jest pyszne nie tylko na gorąco, ale również na zimno np. do lunchboxów. To także świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości roślinnych składników. Wiem, że nie każdy lubi tofu i jeśli mieliście z nim niemiłe doświadczenia, spróbujcie tego przepisu. Może zmienicie zdanie? 🙂

Tofu to doskonałe źródło białka. Jest też bogate w wapń, cynk, żelazo, fosfor, witaminy oraz selen. Korzystnie wpływa na pracę serca, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i łagodzi objawy menopauzy. Natomiast wodorosty nori zawierają wysoką zawartość jodu, który jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Nori jest również źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B.

Smażone tofu owinięte w nori w glazurzeSmażone tofu owinięte w nori w glazurze

Składniki:

  • 2 kostki tofu (2 x 180g)
  • około 3 arkuszy nori
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki mirinu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników sosu i wymieszać.

Arkusze nori pokroić w paski o szerokości około 2 cm.

Tofu pokroić w prostokąty około 5 x 2 cm i owinąć ciasno paskiem nori. Jeżeli nie będą się kleić to zwilżyć odrobiną wody. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej, strzepując nadmiar mąki.

Na dużej patelni rozgrzać olej i położyć owinięte tofu w niewielkich odstępach od siebie, żeby się nie sklejały. Można też usmażyć na dwie tury. Smażyć ze wszystkich stron, aż będą złote i wyjąć na talerz. Na tą samą patelnię wlać sos, zagotować i włożyć usmażone tofu. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i oblepi tofu. Podawać z ryżem i posypać sezamem.

Smacznego 🙂

Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam tutaj.

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *