Kapusta zasmażana z marchewką i boczkiem to prosty dodatek do dań głównych. Można przygotować ją z młodej lub starej białej kapusty. Pasuje do ziemniaków, tradycyjnego kotleta schabowego, pieczonego mięsa lub można zjeść ją z pieczywem na kolację. Kapusta zasmażana z boczkiem to bardzo łatwa potrawa, którą przygotujecie o każdej porze roku.
Kapusta zasmażana z marchewką i boczkiem
Składniki:
- 1 malutka główka białej kapusty (1 kg)
- 200 g wędzonego boczku
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 – 2 łyżki masła klarowanego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie kapusty zasmażanej z marchewką i boczkiem:
Kapustę cienko poszatkować i przełożyć do garnka. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy, sól i wodę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.
W międzyczasie na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony w małą kostkę boczek. Zrumienić. Wsypać mąkę i ciągle mieszając lekko zrumienić. Następnie wlać wodę z gotowania kapusty i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zawartość patelni przełożyć do kapusty, dodać sok cytryny, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Kapusta z boczkiem zawsze się obroni 🙂 Zwłaszcza z moim ulubionym boczkiem od Mistrza Karola.