Kapusta zasmażana z marchewką i boczkiem


Kapusta zasmażana z marchewką i boczkiem to prosty dodatek do dań głównych. Można przygotować ją z młodej lub starej białej kapusty. Pasuje do ziemniaków, tradycyjnego kotleta schabowego, pieczonego mięsa lub można zjeść ją z pieczywem na kolację. Kapusta zasmażana z boczkiem to bardzo łatwa potrawa, którą przygotujecie o każdej porze roku.

Kapusta zasmażana z boczkiemKapusta zasmażana z marchewką i boczkiem

Składniki:

  • 1 malutka główka białej kapusty (1 kg)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 – 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie kapusty zasmażanej z marchewką i boczkiem:

Kapustę cienko poszatkować i przełożyć do garnka. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy, sól i wodę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.

W międzyczasie na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony w małą kostkę boczek. Zrumienić. Wsypać mąkę i ciągle mieszając lekko zrumienić. Następnie wlać wodę z gotowania kapusty i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zawartość patelni przełożyć do kapusty, dodać sok cytryny, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Kapusta zasmażana z marchewką i boczkiem