Sałatka z figami, serem halloumi i dressingiem żurawinowym


Sałatka z figami, serem halloumi i dressingiem żurawinowym to połączenie słodkich, słonych i chrupiących składników, które świetnie do siebie pasują. Idealna do pieczonych mięs, na grilla lub jako samodzielny lekki posiłek. Przygotowanie tej sałatki zajmuje mało czasu i jest bardzo łatwa do zrobienia. Ser halloumi grilluje się kilka minut, aby uzyskać chrupiąca skórkę, tak samo krótko praży się orzechy włoskie. Figi i winogrona wystarczy pokroić, a reszta to już z górki 😉

Sałatka z figami, serem halloumi i dressingiem żurawinowymSałatka z figami, serem halloumi i dressingiem żurawinowym

Składniki:

  • 1 duża garść rukoli
  • 3 świeże figi
  • 200 g sera halloumi
  • 1 malutka garstka winogron bezpestkowych
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Dressing żurawinowy:

  • 3 łyżki żurawiny ze słoiczka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • pieprz

Przygotowanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.

Ser halloumi pokroić na plastry. Patelnię grillową (lub zwykłą teflonową) posmarować oliwą i rozgrzać. Położyć plastry sera i grillować z dwóch stron, aż ładnie się przyrumienią. Przekroić na pół.

Rukolę opłukać, osuszyć i przełożyć na półmisek. Dodać pokrojone na sześć części figi, przekrojone na pół winogrona i grillowany ser halloumi.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, polać sałatkę i posypać orzechami włoskimi. Można też całość delikatne przemieszać.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *