Sałatka z figami, serem halloumi i dressingiem żurawinowym to połączenie słodkich, słonych i chrupiących składników, które świetnie do siebie pasują. Idealna do pieczonych mięs, na grilla lub jako samodzielny lekki posiłek. Przygotowanie tej sałatki zajmuje mało czasu i jest bardzo łatwa do zrobienia. Ser halloumi grilluje się kilka minut, aby uzyskać chrupiąca skórkę, tak samo krótko praży się orzechy włoskie. Figi i winogrona wystarczy pokroić, a reszta to już z górki 😉
Sałatka z figami, serem halloumi i dressingiem żurawinowym
Składniki:
- 1 duża garść rukoli
- 3 świeże figi
- 200 g sera halloumi
- 1 malutka garstka winogron bezpestkowych
- 2 łyżki orzechów włoskich
Dressing żurawinowy:
- 3 łyżki żurawiny ze słoiczka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka przegotowanej wody
- pieprz
Przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Ser halloumi pokroić na plastry. Patelnię grillową (lub zwykłą teflonową) posmarować oliwą i rozgrzać. Położyć plastry sera i grillować z dwóch stron, aż ładnie się przyrumienią. Przekroić na pół.
Rukolę opłukać, osuszyć i przełożyć na półmisek. Dodać pokrojone na sześć części figi, przekrojone na pół winogrona i grillowany ser halloumi.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, polać sałatkę i posypać orzechami włoskimi. Można też całość delikatne przemieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: