Ciasto z czekoladowo – waniliową panna cottą i malinami


Ciasto z czekoladowo – waniliową panna cottą i malinami to pyszne ciasto, które prezentuje się niezwykle apetycznie. Kruchy kakaowy spód, warstwa czekoladowej i waniliowej panna cotty oraz soczyste maliny zatopione w galaretce malinowej, które dodają ciastu świeżości. Wszystko tworzy harmonijną całość. Idealne na każdą okazję i łatwe w przygotowaniu, przepis nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Ciasto z czekoladowo - waniliową panna cottą i malinamiCiasto z czekoladowo – waniliową panna cottą i malinami

Składniki:

Spód:

  • 180 g kruchych ciastek kakaowych
  • 70 g masła

Panna cotta czekoladowa:

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g czekolady deserowej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Panna cotta waniliowa:

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g malin

Przygotowanie:

Spód:

Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem lub przejechać wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Panna cotta czekoladowa:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Mleko i śmietankę wlać do rondelka i dodać cukier. Wszystko podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!) często mieszając. Jak będzie gorące zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę deserową i napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż wszystko się rozpuści, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wlać na spód z ciastek i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Panna cotta waniliowa:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Mleko i śmietankę wlać do rondelka, dodać cukier, ziarenka wanilii i laskę. Wszystko podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!) często mieszając. Jak będzie gorące zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wlać na czekoladową panna cottę i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Galaretkę malinową przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i wstawić do lodówki, aż lekko zacznie tężeć.

Na stężałą panna cottę rozsypać cząstki malin i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, aż stężeje.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *