Ciasto z czekoladowo – waniliową panna cottą i malinami to pyszne ciasto, które prezentuje się niezwykle apetycznie. Kruchy kakaowy spód, warstwa czekoladowej i waniliowej panna cotty oraz soczyste maliny zatopione w galaretce malinowej, które dodają ciastu świeżości. Wszystko tworzy harmonijną całość. Idealne na każdą okazję i łatwe w przygotowaniu, przepis nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Ciasto z czekoladowo – waniliową panna cottą i malinami
Składniki:
Spód:
- 180 g kruchych ciastek kakaowych
- 70 g masła
Panna cotta czekoladowa:
- 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 3/4 szklanki mleka
- 200 g czekolady deserowej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Panna cotta waniliowa:
- 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 3/4 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- 3 i 1/2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 galaretka malinowa
- 250 g malin
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem lub przejechać wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Panna cotta czekoladowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Mleko i śmietankę wlać do rondelka i dodać cukier. Wszystko podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!) często mieszając. Jak będzie gorące zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę deserową i napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż wszystko się rozpuści, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wlać na spód z ciastek i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Panna cotta waniliowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Mleko i śmietankę wlać do rondelka, dodać cukier, ziarenka wanilii i laskę. Wszystko podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!) często mieszając. Jak będzie gorące zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wlać na czekoladową panna cottę i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Galaretkę malinową przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i wstawić do lodówki, aż lekko zacznie tężeć.
Na stężałą panna cottę rozsypać cząstki malin i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: