Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą, kukurydzą i parmezanem


Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą,  kukurydzą i parmezanem to pyszne mini pizze na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na imprezę, obiad czy kolację. Z dodatkami można kombinować, co kto lubi 😉

Do przygotowania pizzerinek użyłam Salsa Mexicana Dip od Allnutrition. To niskokaloryczny sos o wszechstronnym zastosowaniu. Głównym składnikiem są pomidory i różne gatunki papryk z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dip idealnie sprawdzi się do grillowanych mięs, nachos i wielu innych dań. Nada pikantnego charakteru niejednej potrawie. Nie zawiera cukru, ani tłuszczu. Jest dietetyczny i świetnie smakuje. Dostępny w sklepie SFD.

Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą, kukurydzą i parmezanem

Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą, kukurydzą i parmezanem

Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą, kukurydzą i parmezanem

Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą, kukurydzą i parmezanem

Składniki (na 8 pizzerinek):

Ciasto na pizzę:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • Salsa Mexicana Dip
  • 50 g kiełbasy chorizo (cienkie plasterki)
  • starty parmezan
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę:

Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min.

Każdy placek posmarować 1 łyżką Dipu Salsa Mexicana, posypać startym parmezanem, położyć plasterki chorizo i dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C  i piec około 10-13 minut.

Smacznego 🙂

« Powyższy artykuł jest sponsorowany »




To też może Cię zainteresować:

Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą imascarpone

Pizza Margherita

Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami

Chipsy z tortilli

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *