Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą, kukurydzą i parmezanem to pyszne mini pizze na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na imprezę, obiad czy kolację. Z dodatkami można kombinować, co kto lubi 😉
Do przygotowania pizzerinek użyłam Salsa Mexicana Dip od Allnutrition. To niskokaloryczny sos o wszechstronnym zastosowaniu. Głównym składnikiem są pomidory i różne gatunki papryk z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dip idealnie sprawdzi się do grillowanych mięs, nachos i wielu innych dań. Nada pikantnego charakteru niejednej potrawie. Nie zawiera cukru, ani tłuszczu. Jest dietetyczny i świetnie smakuje. Dostępny w sklepie SFD.
Pizzerinki z salsą mexicana, chorizo, fasolą, kukurydzą i parmezanem
Składniki (na 8 pizzerinek):
Ciasto na pizzę:
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 1 szklanka letniej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- Salsa Mexicana Dip
- 50 g kiełbasy chorizo (cienkie plasterki)
- starty parmezan
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę:
Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min.
Każdy placek posmarować 1 łyżką Dipu Salsa Mexicana, posypać startym parmezanem, położyć plasterki chorizo i dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec około 10-13 minut.
Smacznego 🙂
« Powyższy artykuł jest sponsorowany »
To też może Cię zainteresować:
→ Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą imascarpone
→ Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami