Biała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulce


Dzisiaj kolejny przepis z udziałem bobu. Biała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulce może stanowić pożywne sezonowe śniadanie lub lekki obiad. Prosto i smacznie! 🙂

Biała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulceBiała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 200 g białej kaszy gryczanej
  • 400 g bobu
  • 140 g wędzonego surowego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Jajka w koszulce:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu winnego

Biała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulce – przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu).

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek, a także posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie wsypać ugotowaną białą kaszę gryczaną, obrany bób i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka w koszulce:

Do garnka wlać około 1 litra wody i łyżkę octu. Zagotować. W międzyczasie wbić do miseczki jajko. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Łyżką zamieszać wodę, aby powstał wir i wlać jajko. Gotować 3 minuty , aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i położyć na kaszy. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *