Dzisiaj kolejny przepis z udziałem bobu. Biała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulce może stanowić pożywne sezonowe śniadanie lub lekki obiad. Prosto i smacznie! 🙂
Biała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulce
Składniki:
- 200 g białej kaszy gryczanej
- 400 g bobu
- 140 g wędzonego surowego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Jajka w koszulce:
- 2 jajka
- 1 łyżka octu winnego
Biała kasza gryczana z bobem, boczkiem i jajkiem w koszulce – przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu).
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek, a także posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie wsypać ugotowaną białą kaszę gryczaną, obrany bób i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka w koszulce:
Do garnka wlać około 1 litra wody i łyżkę octu. Zagotować. W międzyczasie wbić do miseczki jajko. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Łyżką zamieszać wodę, aby powstał wir i wlać jajko. Gotować 3 minuty , aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i położyć na kaszy. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: