Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą z dodatkiem parmezanu i czerwonej cebuli. Całość wymieszałam z sosem jogurtowo – majonezowym z czosnkiem. To pyszna i pożywna sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lekki samodzielny posiłek.
Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą
Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą – składniki:
- 1/2 szklanki drobnego makaronu (użyłam typu kolanka)
- 1 mały brokuł
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki startego parmezanu (lub grana padano)
- 1/2 czerwonej cebuli
Sos:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki makaronowej:
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut (ma być al dente). Odcedzić.
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie plasterki.
Sos:
Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać majonez, sok z cytryny, szczyptę cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Do miski przełożyć makaron, różyczki brokuła i pokrojoną cebulę. Dołożyć kukurydzę i starty ser. Następnie wlać sos i delikatnie wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: