Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą


Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą z dodatkiem parmezanu i czerwonej cebuli. Całość wymieszałam z sosem jogurtowo – majonezowym z czosnkiem. To pyszna i pożywna sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lekki samodzielny posiłek.

Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą

Składniki:

  • 1/2 szklanki drobnego makaronu (użyłam typu kolanka)
  • 1 mały brokuł
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki startego parmezanu (lub grana padano)
  • 1/2 czerwonej cebuli

Sos:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente i odcedzić.

Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut (ma być al dente). Odcedzić.

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie plasterki.

Sos:

Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać majonez, sok z cytryny, szczyptę cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Do miski przełożyć makaron, różyczki brokuła i pokrojoną cebulę. Dołożyć kukurydzę i starty ser. Następnie wlać sos i delikatnie wymieszać.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur

Sałatka z tuńczykiem, awokado i rukolą

Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *