Hummus z bobu to wariacja na temat tradycyjnego hummusu. Przygotowuje się go bardzo podobnie i jest równie pyszny 🙂 Zielony, kremowy i zdrowy. W towarzystwie chrupiącego pieczywa lub jako dip do warzyw jest wyśmienity.
Składniki na hummus z bobu:
- 500 g bobu
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- około 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie hummusu z bobu:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Przełożyć do kielicha blendera i dodać obrany czosnek, pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin, wodę, sól i pieprz. Następnie zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dolać odrobinę wody. Przełożyć do salaterki i skropić oliwą. Opcjonalnie udekorować bobem i sezamem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: