Hummus z bobu


Hummus z bobu to wariacja na temat tradycyjnego hummusu. Przygotowuje się go bardzo podobnie i jest równie pyszny 🙂 Zielony, kremowy i zdrowy. W towarzystwie chrupiącego pieczywa lub jako dip do warzyw jest wyśmienity.

Hummus z bobuHummus z bobu

Składniki na hummus z bobu:

  • 500 g bobu
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • około 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie hummusu z bobu:

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Przełożyć do kielicha blendera i dodać obrany czosnek, pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, kumin, wodę, sól i pieprz. Następnie zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dolać odrobinę wody. Przełożyć do salaterki i skropić oliwą. Opcjonalnie udekorować bobem i sezamem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *