Ciasto kawowe z Amaretto na spodzie brownie


Ciasto kawowe z Amaretto na spodzie brownie z dodatkiem mielonych migdałów to ciasto obok, którego nie da się przejść obojętnie. Przepyszne, nie za słodkie, idealne na wiele okazji.

Ciasto kawowe z Amaretto na spodzie brownieCiasto kawowe z Amaretto na spodzie brownie

Składniki:

Brownie:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • szczypta soli

Warstwa kawowa:

  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • około 90 g okrągłych biszkoptów
  • 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 4 łyżki likieru Amaretto + do nasączenia brownie (2 – 3 łyżki)
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie ciasta kawowego z Amaretto na spodzie brownie:

Brownie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.

Rózgą wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wszystko wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 22 minuty. Ostudzić. Następnie za pomocą pędzelka nasączyć ciasto likierem Amaretto.

Warstwa kawowa:

Do rondelka wlać zimną wodę i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz, dodać kawę rozpuszczalną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Lekko przestudzić.

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do wody z żelatyną i kawą, wymieszać i całość przełożyć do pozostałej masy, delikatnie wszystko mieszając. Na koniec wlać likier Amaretto i wymieszać. Wyłożyć na brownie, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Zaparzoną kawę ostudzić, wlać likier Amaretto i wymieszać. Biszkopty zanurzać w kawie (kilka sekund) i układać jeden obok drugiego na wierzchu ciasta. Następnie oprószyć kakao (przez sitko).

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *