Ciasto kawowe z Amaretto na spodzie brownie z dodatkiem mielonych migdałów to ciasto obok, którego nie da się przejść obojętnie. Przepyszne, nie za słodkie, idealne na wiele okazji.
Ciasto kawowe z Amaretto na spodzie brownie
Składniki:
Brownie:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- szczypta soli
Warstwa kawowa:
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- około 90 g okrągłych biszkoptów
- 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
- 4 łyżki likieru Amaretto + do nasączenia brownie (2 – 3 łyżki)
- kakao do oprószenia
Przygotowanie ciasta kawowego z Amaretto na spodzie brownie:
Brownie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Rózgą wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 22 minuty. Ostudzić. Następnie za pomocą pędzelka nasączyć ciasto likierem Amaretto.
Warstwa kawowa:
Do rondelka wlać zimną wodę i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz, dodać kawę rozpuszczalną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Lekko przestudzić.
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do wody z żelatyną i kawą, wymieszać i całość przełożyć do pozostałej masy, delikatnie wszystko mieszając. Na koniec wlać likier Amaretto i wymieszać. Wyłożyć na brownie, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Zaparzoną kawę ostudzić, wlać likier Amaretto i wymieszać. Biszkopty zanurzać w kawie (kilka sekund) i układać jeden obok drugiego na wierzchu ciasta. Następnie oprószyć kakao (przez sitko).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: