Domowy kisiel owocowy można przygotować z dowolnych owoców. Ja użyłam czereśni, jeżyn i borówek amerykańskich. Poza sezonem świetnie sprawdzą się owoce mrożone, więc jest idealnym wyborem na każdą porę roku. To pyszny i lekki deser, który szybko zrobicie. W przeciwieństwie do gotowych kisieli, wiemy co jemy. Domowy kisiel owocowy smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na domowy kisiel owocowy:
- 1 szklanka jeżyn
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 1/3 szklanki borówek amerykańskich
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (z lekką górką)
- około 2 łyżek cukru trzcinowego
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie, jeżeli jeżyny są słodkie)
Przygotowanie domowego kisielu owocowego:
Do rondla przełożyć jeżyny, borówki i wydrylowane czereśnie. Wsypać cukier, wlać 2 szklanki wody, opcjonalnie sok z cytryny i zagotować. Gotować około 2 – 3 minut. Skrobię ziemniaczaną wsypać do pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszać. Następnie powoli wlewać do gotujących się owoców, ciągle mieszając. Zagotować.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: