Domowy kisiel owocowy


Domowy kisiel owocowy można przygotować z dowolnych owoców. Ja użyłam czereśni, jeżyn i borówek amerykańskich. Poza sezonem świetnie sprawdzą się owoce mrożone, więc jest idealnym wyborem na każdą porę roku. To pyszny i lekki deser, który szybko zrobicie. W przeciwieństwie do gotowych kisieli, wiemy co jemy. Domowy kisiel owocowy smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Domowy kisiel owocowy

Składniki na domowy kisiel owocowy:

  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 1/3 szklanki borówek amerykańskich
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (z lekką górką)
  • około 2 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie, jeżeli jeżyny są słodkie)

Przygotowanie domowego kisielu owocowego:

Do rondla przełożyć jeżyny, borówki i wydrylowane czereśnie. Wsypać cukier, wlać 2 szklanki wody, opcjonalnie sok z cytryny i zagotować. Gotować około 2 – 3 minut. Skrobię ziemniaczaną wsypać do pozostałej 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszać. Następnie powoli wlewać do gotujących się owoców, ciągle mieszając. Zagotować.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *