Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację. Połączenie delikatnego, soczystego mięsa z podsmażonymi kurkami zatopionymi w aksamitnym sosie z pewnością zachwyci biesiadników. Każdy kęs to przyjemność dla podniebienia 🙂
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym podawać z ziemniaczkami lub kopytkami. Do tego ulubiona surówka albo sałatka i pyszny obiad gotowy 🙂 Polecam też wypróbować przepis na rewelacyjne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami 🙂
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g)
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym:
Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć kurki i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć około 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić.
Polędwiczkę oczyścić z błonki, pokroić w plastry (około 2 cm) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Wlać wino, wodę (lub bulion) i dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie dołożyć usmażone kurki z cebulą, wlać śmietanę kremówkę i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować około 2 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: