Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym


Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację. Połączenie delikatnego, soczystego mięsa z podsmażonymi kurkami zatopionymi w aksamitnym sosie z pewnością zachwyci biesiadników. Każdy kęs to przyjemność dla podniebienia 🙂

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym podawać z ziemniaczkami lub kopytkami. Do tego ulubiona surówka albo sałatka i pyszny obiad gotowy 🙂 Polecam też wypróbować przepis na rewelacyjne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami 🙂

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowymPolędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g)
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym:

Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić wzdłuż na pół.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć kurki i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć około 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić.

Polędwiczkę oczyścić z błonki, pokroić w plastry (około 2 cm) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Wlać wino, wodę (lub bulion) i dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie dołożyć usmażone kurki z cebulą, wlać śmietanę kremówkę i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować około 2 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *