Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewek


Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewek to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Surówka jest chrupiąca, soczysta i prosta do przygotowania. Warto ją przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na bogactwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. To doskonały sposób na wzbogacenie naszej diety w świeże warzywa.

Przepis na surówkę z kalarepy jest bardzo prosty. Wystarczy warzywa i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać resztę składników, wymieszać i gotowe! Zobacz jak łatwo przygotować surówkę z kalarepy 🙂

Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewekSurówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewek

Składniki:

  • 4 średnie kalarepy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 duża marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki z kalarepy:

Kalarepy, marchewką i jabłko obrać, rzodkiewki przyciąć na końcach. Wszystko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jogurt grecki, majonez, sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Surówka z kalarepy  gotowa! 🙂

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *