Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewek to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Surówka jest chrupiąca, soczysta i prosta do przygotowania. Warto ją przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na bogactwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. To doskonały sposób na wzbogacenie naszej diety w świeże warzywa.
Przepis na surówkę z kalarepy jest bardzo prosty. Wystarczy warzywa i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać resztę składników, wymieszać i gotowe! Zobacz jak łatwo przygotować surówkę z kalarepy 🙂
Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewek
Składniki:
- 4 średnie kalarepy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duża marchewka
- 1 jabłko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki z kalarepy:
Kalarepy, marchewką i jabłko obrać, rzodkiewki przyciąć na końcach. Wszystko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jogurt grecki, majonez, sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Surówka z kalarepy gotowa! 🙂
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: