Banalnie prosty chłodnik ze świeżym szpinakiem, rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać i wymieszać. Jest lekki, zdrowy i pyszny. To witaminowa bomba! Spróbujcie też innych chłodników np. ogórkowego z komosą ryżowa i rzodkiewką lub klasyki, czyli z botwinki.
Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem
Składniki:
- około 90 g świeżego szpinaku (2 garście)
- garść rukoli
- 1/2 dużego awokado
- 400 g kefiru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1-2 szczypty cukru
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- ugotowane jajka
- pestki słonecznika
Przygotowanie:
Szpinak i rukolę drobno posiekać, przełożyć do miski. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do miski. Następnie dodać kefir, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i cukier. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Smacznego 🙂