Chłodnik z botwinki


Chłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinki jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam 🙂

Chłodnik z botwinkiChłodnik z botwinki

Składniki:

  • 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, liście drobno posiekać. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone buraczki i gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pół talarki rzodkiewki. Dosypać szczyptę cukru, wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *