Chłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinki jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam 🙂
Składniki:
- 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 g kefiru
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, liście drobno posiekać. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone buraczki i gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pół talarki rzodkiewki. Dosypać szczyptę cukru, wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego 🙂