Czarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem z łososia, który idealnie pasuje do tego makaronu. Danie charakteryzuje niepowtarzalny smak… Polecam 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 4 kawałki łososia bez ości (po 150 g)
- 250 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
- 100 g śmietany kremówki
- 100 g słodkiej śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 8-10 minut. Gotowego łososia wyjąć i trzymać w cieple (można zawinąć w folię aluminiową). Do patelni po łososiu wlać obie śmietanki, zamieszać i gotować przez chwilę, aż sos trochę się zredukuje. Doprawić solą i białym pieprzem.
Makaron wymieszać z sosem i mieszając chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze, a na wierzch położyć łososia.
Smacznego 🙂