W upalne dni najlepsze są chłodniki z chrupiącymi świeżymi warzywami pełnymi witamin. Oprócz pysznego chłodnika z botwinki proponuję również chłodnik ogórkowy z komosą ryżową (quinoa), rzodkiewką, koperkiem i czosnkiem. Smaczny, lekki i zdrowy 🙂
Chłodnik ogórkowy z komosą ryżową i rzodkiewką
Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- 9 rzodkiewek
- 1/4 szklanki komosy ryżowej
- 700 g kefiru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić.
Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać ugotowaną komosę ryżową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Dodać kefir, śmietanę, koperek i szczyptę cukru. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Smacznego 🙂