Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym


Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym z natką pietruszki to pomysł na pyszny i sycący obiad. Dodatek białego wina podnosi walory smakowe mięsa, dzięki niemu jest też delikatne i kruche. Pasuje do ziemniaków, makaronu lub kopytek 🙂

Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowymPiersi z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 g)
  • 400 g pieczarek
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, położyć piersi i smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli. Następnie dodać oregano, czosnek granulowany, bulion i białe wino. Wymieszać. Włożyć piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem około 18 minut (na małym ogniu). Następnie dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami

Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym

Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym