Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym z natką pietruszki to pomysł na pyszny i sycący obiad. Dodatek białego wina podnosi walory smakowe mięsa, dzięki niemu jest też delikatne i kruche. Pasuje do ziemniaków, makaronu lub kopytek 🙂
Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 g)
- 400 g pieczarek
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, położyć piersi i smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli. Następnie dodać oregano, czosnek granulowany, bulion i białe wino. Wymieszać. Włożyć piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem około 18 minut (na małym ogniu). Następnie dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami
→ Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
→ Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym
→ Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką
Super obiadek, aż ślinka cieknie 😉