Sernik pistacjowy


Przepyszny sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie, a także warstwą kremu pistacjowego na bazie serka mascarpone. Bez wątpienia ciasto dla fanów pistacji! Sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po wyjątkowe przyjęcia. Bardzo polecam ! 🙂

Sernik pistacjowySernik pistacjowy

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka pasty pistacjowej (100 % pistacji, bez dodatków)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wierzch sernika:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kremu pistacjowego (słodki krem o zawartości około 45 % – 50 % pistacji)
  • 2 -3 łyżki posiekanych pistacji

Sernik pistacjowy – przygotowanie:

Spód:

Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem lub przejechać wałkiem. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Potem wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Do miski przełożyć twaróg. Dodać jajka, cukier puder, śmietanę kremówkę, pastę pistacjową, a także wsypać mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zmiksować tylko do połączenia składników, ale nie dłużej. Następnie gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 60 – 70 minut. Potem wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Wierzch sernika:

Do miseczki przełożyć krem pistacjowy i serek mascarpone. Zmiksować do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Wierzch udekorować posiekanymi pistacjami. Potem schłodzić.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *