Przepyszny sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie, a także warstwą kremu pistacjowego na bazie serka mascarpone. Bez wątpienia ciasto dla fanów pistacji! Sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po wyjątkowe przyjęcia. Bardzo polecam ! 🙂
Składniki:
Spód:
- 180 g herbatników
- 70 g masła
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka pasty pistacjowej (100 % pistacji, bez dodatków)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wierzch sernika:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g kremu pistacjowego (słodki krem o zawartości około 45 % – 50 % pistacji)
- 2 -3 łyżki posiekanych pistacji
Sernik pistacjowy – przygotowanie:
Spód:
Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem lub przejechać wałkiem. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Potem wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Do miski przełożyć twaróg. Dodać jajka, cukier puder, śmietanę kremówkę, pastę pistacjową, a także wsypać mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zmiksować tylko do połączenia składników, ale nie dłużej. Następnie gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 60 – 70 minut. Potem wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Wierzch sernika:
Do miseczki przełożyć krem pistacjowy i serek mascarpone. Zmiksować do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Wierzch udekorować posiekanymi pistacjami. Potem schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: