Dzisiaj cudny mazurek pistacjowy, który z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Piękny kolor i wspaniały smak! Krem jest na bazie serka mascarpone i zmielonych na pastę pistacji. Dodatkowo dla zrównoważenia smaku dodałam odrobinę soku z limonki, który pasuje idealnie. Udekorowałam go pokruszonymi bezami, a także posiekanymi pistacjami. Bez wątpienia pycha! 🙂
Składniki na mazurek pistacjowy:
Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 160 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka obranych pistacji (niesolonych)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z limonki
Dodatkowo:
- posiekane pistacje (niesolone)
- pokruszone bezy
Przygotowanie mazurka pistacjowego:
Kruchy spód:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier puder, a także sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Potem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Później studzimy.
Nadzienie:
Pistacje wsypujemy do kielicha blendera i mocno mielimy na gładką pastę. Następnie przekładamy do miseczki i dodajemy serek mascarpone, sok z limonki oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Potem wstawiamy do lodówki na około godzinę. Na koniec dekorujemy pokruszonymi bezami i pistacjami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Co zrobiłam źle że krem stracił kolor i był raczej zoltyniz zielony?
Krem całkiem zielony nie jest, ma odcień żółty. Na kolor kremu też wpływa skórka, trudno ją całkiem usunąć ale najlepiej jakby jej było jak najmniej.