Dzisiaj propozycja na zbliżającą się Wielkanoc. Puszyste, mięciutkie i wilgotne babeczki marchewkowo – pomarańczowe. Udekorowałam je marchewkami z masy cukrowej w ciasteczkowej ziemi. Z pewnością dzieciom przypadną do gustu 😉
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki (na małych oczkach)
- 2 szklanki mąki (z lekkim czubem)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- roztopiona czekolada
- ciasteczka kakaowe
- masa cukrowa (pomarańczowa i zielona)
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Zmiksować. Następnie dodać startą marchewkę oraz startą skórkę z pomarańczy i zmiksować.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wierzch babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Ciastka włożyć do woreczka foliowego, dokładnie rozbić tłuczkiem i posypać babeczki.
Z masy cukrowej ulepić górną część marchewki i postawić na babeczkach lekko dociskając.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Babka marchewkowo – pomarańczowa