Babeczki marchewkowo – pomarańczowe


Dzisiaj propozycja na zbliżającą się Wielkanoc. Puszyste, mięciutkie i wilgotne babeczki marchewkowo – pomarańczowe. Udekorowałam je marchewkami z masy cukrowej w ciasteczkowej ziemi. Z pewnością dzieciom przypadną do gustu 😉

Babeczki marchewkowo - pomarańczowe

Babeczki marchewkowo - pomarańczowe

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki (na małych oczkach)
  • 2 szklanki mąki (z lekkim czubem)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • roztopiona czekolada
  • ciasteczka kakaowe
  • masa cukrowa (pomarańczowa i zielona)

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Zmiksować. Następnie dodać startą marchewkę oraz startą skórkę z pomarańczy i zmiksować.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wierzch babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Ciastka włożyć do woreczka foliowego, dokładnie rozbić tłuczkiem i posypać babeczki.

Z masy cukrowej ulepić górną część marchewki i postawić na babeczkach lekko dociskając.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto marchewkowe

Babka marchewkowo – pomarańczowa

Sernik dyniowo – pomarańczowy

Mini murzynki z wiśniami

Mini brownie migdałowe z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *