Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami, a także z podsmażoną cebulką z czosnkiem i odrobiną aromatycznych przypraw. Pyszne wegańskie smarowidło na kanapki. Do przygotowania pasty użyłam fasoli z puszki, więc przygotujecie ją w kilka chwil. Idealnie sprawdzi się dla niespodziewanych gości 😉 Polecam również spróbować smalec z fasoli, oczywiście podany z ogórkiem kiszonym.
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli (2 x 400 g)
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (około 8)
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- mała szczypta tymianku
- mała szczypta cząbru
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami – przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć.
Fasolę odcedzić (na wszelki wypadek trochę zalewy zostawić) i przełożyć do kielicha blendera. Potem dodać odsączone suszone pomidory, tymianek, cząber oraz zawartość patelni. Dokładnie zmiksować, na koniec doprawić solą i pieprzem. Gdyby pasta była za gęsta wlać odrobinę zalewy z fasoli.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: