Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami


Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami, a także z podsmażoną cebulką z czosnkiem i odrobiną aromatycznych przypraw. Pyszne wegańskie smarowidło na kanapki. Do przygotowania pasty użyłam fasoli z puszki, więc przygotujecie ją w kilka chwil. Idealnie sprawdzi się dla niespodziewanych gości 😉 Polecam również spróbować smalec z fasoli, oczywiście podany z ogórkiem kiszonym.

Pasta z fasoli z suszonymi pomidoramiPasta z fasoli z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli (2 x 400 g)
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (około 8)
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • mała szczypta tymianku
  • mała szczypta cząbru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami – przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać posiekany czosnek i lekko podsmażyć.

Fasolę odcedzić (na wszelki wypadek trochę zalewy zostawić) i przełożyć do kielicha blendera. Potem dodać odsączone suszone pomidory, tymianek, cząber oraz zawartość patelni. Dokładnie zmiksować, na koniec doprawić solą i pieprzem. Gdyby pasta była za gęsta wlać odrobinę zalewy z fasoli.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *