Tarta z kremem rabarbarowym łączy w sobie delikatność kruchego ciasta ze słodko – kwaśnym kremem, czyli rabarbarowym curdem. Wierzch posypałam pokruszonymi bezami. Tarta jest nie tylko pyszna, ale także ładnie się prezentuje na stole. T
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- rabarbarowy curd
- pokruszone bezy
Przygotowanie tarty z kremem rabarbarowym:
Kruche ciasto:
Do miski przesiać mąkę i dodać sól, cukier puder i żółtka. Dołożyć masło i siekać na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagnieść ciasto, ale nie za długo. Potem ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (podsypując mąką), ostrożnie przełożyć i wylepić formę do tarty o średnicy 28 cm i wysokości 2 cm. Jeśli się rozerwie dolepić palcami. Ponakłuwać spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Podpiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdjąć papier z obciążeniem i piec przez około 15 minut. Ostudzić.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć krem rabarbarowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około godzinę i udekorować pokruszonymi bezami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: