Tarta z kremem rabarbarowym


Tarta z kremem rabarbarowym łączy w sobie delikatność kruchego ciasta ze słodko – kwaśnym kremem, czyli rabarbarowym curdem. Wierzch posypałam pokruszonymi bezami. Tarta jest nie tylko pyszna, ale także ładnie się prezentuje na stole. To wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru.

Tarta z kremem rabarbarowymTarta z kremem rabarbarowym

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

Przygotowanie tarty z kremem rabarbarowym:

Kruche ciasto:

Do miski przesiać mąkę i dodać sól, cukier puder i żółtka. Dołożyć masło i siekać na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagnieść ciasto, ale nie za długo. Potem ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (podsypując mąką), ostrożnie przełożyć i wylepić formę do tarty o średnicy 28 cm i wysokości  2 cm. Jeśli się rozerwie dolepić palcami. Ponakłuwać spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Podpiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdjąć papier z obciążeniem i piec przez około 15 minut. Ostudzić.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć krem rabarbarowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około godzinę i udekorować pokruszonymi bezami.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *