Mazurek cytrynowy to propozycja dla miłośników słodko – kwaśnych smaków. Krem to lemon curd wymieszany z serkiem mascarpone, a wierzch to pokruszone bezy. Orzeźwiające i pyszne połączenie 🙂
Składniki:
Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 160 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie:
- lemon curd (wystarczy 3/4 porcji)
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- pokruszone bezy
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.
Nadzienie:
Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: