Mazurek cytrynowy


Mazurek cytrynowy to propozycja dla miłośników słodko – kwaśnych smaków. Krem to lemon curd wymieszany z serkiem mascarpone, a wierzch to pokruszone bezy. Orzeźwiające i pyszne połączenie 🙂

Mazurek cytrynowy

Składniki:

Kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 160 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • lemon curd (wystarczy 3/4 porcji)
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • pokruszone bezy

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.

Nadzienie:

Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.

Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Mazurek pistacjowy

Lemon curd

Mazurek z orzechami włoskimi

Mazurek chałwowy

Mazurek kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *