Faszerowane grzybki z jajek


Faszerowane grzybki z jajek z pewnością będą ozdobą wielkanocnego stołu. Efektownie się prezentują i są łatwe do przygotowania. Kapelusiki farbowane są czarną herbatą, im dłużej będą w naparze tym będą ciemniejsze. Wbrew pozorom herbata nie zmienia smaku białka, jest praktycznie niewyczuwalna. Grzybki są z nadzieniem z kaparami, ale można faszerować je dowolnie, tak jak lubicie 🙂

Faszerowane grzybki z jajekFaszerowane grzybki z jajek

Faszerowane grzybki z jajek

Składniki:

  • 7 dużych jajek
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 3 saszetki czarnej herbaty
  • 1 i 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Odciąć 1/3 jajka i odłożyć.  Następnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekane kapary, majonez, sól i pieprz. Wymieszać.

Do rondelka wlać wodę, zagotować i zaparzyć herbatę. Dodać odcięte części białka i gotować na malutkim ogniu około 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze na około 30 minut, aż zbrązowieją.

Gotowym farszem wypełnić miejsca po żółtkach i układać na talerzu przecięciem do dołu. Zabarwione białka (kapelusiki) osuszyć i położyć na jajkach.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Jajka faszerowane wędzonym łososiem i kiełkami brokuła

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *