Zupa brokułowa z boczkiem i serem pleśniowym


Zupa brokułowa z boczkiem, serem pleśniowym, ziemniakami, marchewką i zabielona śmietanką. Pyszna, pożywna i prosta do przygotowania. Polecam! 🙂

Zupa brokułowa z boczkiem i serem pleśniowym

Zupa brokułowa z boczkiem i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 100 g wędzonego boczku (użyłam pokrojonego w cienkie plasterki)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ser pleśniowy (np. lazur)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kosteczkę. Brokuła podzielić na małe różyczki, ładne łodyżki pokroić w plasterki (większe w półplasterki).

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Chwilę podsmażać.

Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać zawartość patelni i gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dołożyć brokuła i gotować około 4 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić zupę solą i pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane z serem pleśniowym

Pieczony brokuł z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *