Zupa brokułowa z boczkiem, serem pleśniowym, ziemniakami, marchewką i zabielona śmietanką. Pyszna, pożywna i prosta do przygotowania. Polecam! 🙂
Zupa brokułowa z boczkiem i serem pleśniowym
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 100 g wędzonego boczku (użyłam pokrojonego w cienkie plasterki)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- ser pleśniowy (np. lazur)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kosteczkę. Brokuła podzielić na małe różyczki, ładne łodyżki pokroić w plasterki (większe w półplasterki).
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Chwilę podsmażać.
Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać zawartość patelni i gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dołożyć brokuła i gotować około 4 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić zupę solą i pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: