Domowe sezamki – chrupiący przysmak dla dzieci i dorosłych do podgryzania w ciągu dnia 🙂 Kruche, karmelowe i pyszne. Polecam!
Składniki na domowe sezamki:
- 1 i 1/2 szklanki sezamu
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka syropu z agawy (lub płynny miód, syrop klonowy)
- mała szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie domowych sezamków:
Sezam uprażyć na suchej patelni (mieszając), aż stanie się złoty.
Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Ustawić dość duży ogień i zamieszać. Chwilkę gotować do rozpuszczenia cukru. Ustawić średni ogień i czekać, aż cukier nabierze jasno złotego koloru. Karmel mieszać tylko i wyłącznie delikatnie ruszając rondelkiem. Następnie dodać szczyptę soli (opcjonalnie), syrop z agawy i wsypać podprażony sezam. Wymieszać nie wyłączając gazu.
Teraz działać szybko bo stwardnieje! Gotową masę wylać na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i cienko rozwałkować. Następnie ściągnąć papier i od razu pokroić na prostokąty.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: