Domowe sezamki


Domowe sezamki – chrupiący przysmak dla dzieci i dorosłych do podgryzania w ciągu dnia 🙂 Kruche, karmelowe i pyszne. Polecam!

Domowe sezamkiDomowe sezamki

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki sezamu
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub płynny miód, syrop klonowy)
  • mała szczypta soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sezam uprażyć na suchej patelni (mieszając), aż stanie się złoty.

Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Ustawić dość duży ogień i zamieszać. Chwilkę gotować do rozpuszczenia cukru. Ustawić średni ogień  i czekać, aż cukier nabierze jasno złotego koloru. Karmel mieszać tylko i wyłącznie delikatnie ruszając rondelkiem. Następnie dodać szczyptę soli (opcjonalnie), syrop z agawy i wsypać podprażony sezam. Wymieszać nie wyłączając gazu.

Teraz działać szybko bo stwardnieje! Gotową masę wylać na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i cienko rozwałkować. Następnie ściągnąć papier i od razu pokroić na prostokąty.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Sos karmelowy

Tahini

Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce

Deser orzechowo – karmelowy

Sos karmelowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *