Lemon curd to klasyczny angielski krem cytrynowy. Słodko – kwaśny, kremowy i przepyszny. Idealny do tart, babeczek, naleśników, tortów, ciastek, deserów i wielu, wielu innych wypieków. Jak dla mnie genialny! 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 3/4 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 2 soczystych cytryn
- skórka z 1 cytryny (starta na najmniejszych oczkach)
Przygotowanie Lemon curd:
Cytryny umyć, wyparzyć, z jednej zetrzeć skórkę.
Krem przygotować w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Wszystkie składniki przełożyć do miski i na najmniejszym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Jeżeli zrobią się grudki to przetrzeć przez sitko. Następnie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przechowywać do 2 tygodni.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: