Lemon curd


Lemon curd to klasyczny angielski krem cytrynowy. Słodko – kwaśny, kremowy i przepyszny. Idealny do tart, babeczek, naleśników, tortów, ciastek, deserów i wielu, wielu innych wypieków. Jak dla mnie genialny! 🙂

Lemon curdLemon curd

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 2 soczystych cytryn
  • skórka z 1 cytryny (starta na najmniejszych oczkach)

Przygotowanie:

Cytryny umyć, wyparzyć, z jednej zetrzeć skórkę.

Krem przygotować w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Wszystkie składniki przełożyć do miski i na najmniejszym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Jeżeli zrobią się grudki to przetrzeć przez sitko. Następnie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przechowywać do 2 tygodni.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami

Muffiny z mango i cytrynowym lukrem

Babka szafranowo – cytrynowa

Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym

Ciasteczka pomarańczowo – cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *