Filety z kurczaka w orzechowej panierce


Filety z kurczaka w orzechowej panierce to soczyste mięso w niebanalnej panierce z orzechów włoskich z dodatkiem natki pietruszki. Smakuje wyjątkowo pysznie! Idealny pomysł na urozmaicenie codziennego menu 🙂

Filety z kurczaka w orzechowej panierceFilety z kurczaka w orzechowej panierce

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, w najgrubszym miejscu rozbić tłuczkiem. Doprawić czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

Do miseczki wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Rozbełtać.

Do miseczki przełożyć posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można też utrzeć w moździerzu lub rozdrobnić w malakserze). Filety z kurczaka maczać w jajku, potem obtaczać w orzechowej panierce mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Piersi z kurczaka z orzechowo – pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Stripsy z kurczaka

Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym

Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *