Filety z kurczaka w orzechowej panierce to soczyste mięso w niebanalnej panierce z orzechów włoskich z dodatkiem natki pietruszki. Smakuje wyjątkowo pysznie! Idealny pomysł na urozmaicenie codziennego menu 🙂
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 duże jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie filetów z kurczaka w orzechowej panierce:
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, w najgrubszym miejscu rozbić tłuczkiem. Doprawić czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Do miseczki wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Rozbełtać.
Do miseczki przełożyć posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można też utrzeć w moździerzu lub rozdrobnić w malakserze). Filety z kurczaka maczać w jajku, potem obtaczać w orzechowej panierce mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: