Rabarbarowy curd to słodko – kwaśny krem, który idealnie sprawdzi się do tart, naleśników, babeczek, ciastek, tortów i wielu innych słodkości. Jest równie pyszny jak klasyczny lemon curd.
Do przygotowania kremu należy użyć intensywnie czerwonych łodyg rabarbaru, bo nie uzyskamy ładnego różowego koloru. Mieszanie z żółtkami sprawia, że staje się beżowy, więc im bardziej czerwone łodygi tym lepiej. Ostatecznie można dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego dla podkręcenia koloru 😉
Składniki na rabarbarowy curd:
- 400 g rabarbaru (tylko czerwone i intensywnie różowe łodygi)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na małe kawałki (nie obierać!) i przełożyć do garnka. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Gotować, aż się rozpadnie, często mieszając. Dokładnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
Krem przygotować w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Zmiksowany rabarbar, jajka i żółtka przełożyć do miski i na małym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki, aż zgęstnieje.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: