Rabarbarowy curd


Rabarbarowy curd to słodko – kwaśny krem, który idealnie sprawdzi się do tart, naleśników, babeczek, ciastek, tortów i wielu innych słodkości. Jest równie pyszny jak klasyczny lemon curd.

Do przygotowania kremu należy użyć intensywnie czerwonych łodyg rabarbaru, bo nie uzyskamy ładnego różowego koloru. Mieszanie z żółtkami sprawia, że staje się beżowy, więc im bardziej czerwone łodygi tym lepiej. Ostatecznie można dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego dla podkręcenia koloru 😉

Rabarbarowy curdRabarbarowy curd

Składniki na rabarbarowy curd:

  • 400 g rabarbaru (tylko czerwone i intensywnie różowe łodygi)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na małe kawałki (nie obierać!) i przełożyć do garnka. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Gotować, aż się rozpadnie, często mieszając. Dokładnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.

Krem przygotować w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Zmiksowany rabarbar, jajka i żółtka przełożyć do miski i na małym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki, aż zgęstnieje.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *