Sernik szarlotkowy z orzechami włoskimi


Sernik szarlotkowy z orzechami włoskimi to ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Składa się z kruchego ciasta z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich, warstwy jabłek z cynamonem oraz sernika. To ciasto dla niezdecydowanych czy upiec sernik, czy szarlotkę 😉

Sernik szarlotkowy z orzechami włoskimiSernik szarlotkowy z orzechami włoskimi

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (proszek)

Dodatkowo:

  • 6 jabłek (użyłam Jonagold)
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Sernik szarlotkowy z orzechami włoskimi – przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiać mąkę i dodać zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dołożyć masło i posiekać na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagnieść ciasto, ale nie za długo. Następnie podzielić na dwie nierówne części i zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki aby stwardniało.

Dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm, mierzona od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem z lodówki i ponakłuwać  widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Potem dodać cynamon i  wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.

Masa serowa:

Do miski przełożyć twaróg. Dodać jajka, serek mascarpone, cukier puder, a także proszek budyniowy. Zmiksować. Następnie przełożyć na warstwę jabłek i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta (z zamrażarki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *