Sernik szarlotkowy z orzechami włoskimi to ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Składa się z kruchego ciasta z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich, warstwy jabłek z cynamonem oraz sernika. To ciasto dla niezdecydowanych czy upiec sernik, czy szarlotkę 😉
Sernik szarlotkowy z orzechami włoskimi
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku)
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (proszek)
Dodatkowo:
- 6 jabłek (użyłam Jonagold)
- 1 płaska łyżka cynamonu
Sernik szarlotkowy z orzechami włoskimi – przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiać mąkę i dodać zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dołożyć masło i posiekać na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagnieść ciasto, ale nie za długo. Następnie podzielić na dwie nierówne części i zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki aby stwardniało.
Dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm, mierzona od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem z lodówki i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Potem dodać cynamon i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.
Masa serowa:
Do miski przełożyć twaróg. Dodać jajka, serek mascarpone, cukier puder, a także proszek budyniowy. Zmiksować. Następnie przełożyć na warstwę jabłek i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta (z zamrażarki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: