Jajka faszerowane pomidorami i serem to prosty i przede wszystkim bardzo smaczny dodatek do wielkanocnego śniadania. Farsz to drobno pokrojony pomidor, żółtka, ser grana padano, świeża bazylia, a także majonez. Zamiast grana padano można użyć innego sera np. parmezanu albo sera koziego. Są łatwe w przygotowaniu i efektowne. Jajka faszerowane to propozycja na różne okazje, nie tylko na święta 😉
Składniki:
- 7 jajek
- 1 pomidor
- 3 – 4 łyżki startego sera grana padano (lub np. parmezanu)
- 1 mała garstka listków bazylii
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz lub szczypta chili
Jajka faszerowane pomidorami i serem – przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Następnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę (powstały sok odlać) i dołożyć do żółtek. Potem dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser oraz posiekaną bazylię. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie gotowym farszem wypełnić połówki jajek.
To też może Cię zainteresować:
- Strapatsada – jajecznica po grecku
- Jajka faszerowane wędzonym łososiem i kiełkami brokuła
- Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem
- Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem
- Jajka zięcia
- Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette
- Faszerowane grzybki z jajek