Jajka faszerowane pomidorami i serem


Jajka faszerowane pomidorami i serem to prosty i przede wszystkim bardzo smaczny dodatek do wielkanocnego śniadania. Farsz to drobno pokrojony pomidor, żółtka, ser grana padano, świeża bazylia, a także majonez. Zamiast grana padano można użyć innego sera np. parmezanu albo sera koziego. Są łatwe w przygotowaniu i efektowne. Jajka faszerowane to propozycja na różne okazje, nie tylko na święta 😉

Jajka faszerowane pomidorami i serem

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 pomidor
  • 3 – 4 łyżki startego sera grana padano (lub np. parmezanu)
  • 1 mała garstka listków bazylii
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz lub szczypta chili

Jajka faszerowane pomidorami i serem – przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Następnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.

Pomidora sparzyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę (powstały sok odlać) i dołożyć do żółtek. Potem dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser oraz posiekaną bazylię. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie gotowym farszem wypełnić połówki jajek.

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *