Kruche czekoladowe ciasto wypełnione czekoladowym ganache z dodatkiem pasty z orzechów włoskich i udekorowane uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Tarta jest prosta do wykonania i pyszna. Istna czekoladowa rozpusta! Każdy łasuch będzie zadowolony 😉 Polecam!
Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Ganache:
- 175 g czekolady mlecznej
- 175 g czekolady gorzkiej
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 5 łyżek pasty z orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 4 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ostrożnie przekładamy i wylepiamy formę do tarty o średnicy 28 cm i wysokości 2 cm. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Podpiekamy przez 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut. Studzimy.
Ganache:
W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady, pastę z orzechów włoskich i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie przekładamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Gotową tartę dekorujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: