Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi


Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi to kruche czekoladowe ciasto wypełnione czekoladowym ganache z dodatkiem pasty z orzechów włoskich,  a także udekorowane uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Tarta jest prosta do wykonania i przede wszystkim pyszna. Istna czekoladowa rozpusta! Bez wątpienia każdy łasuch będzie zadowolony 😉 Polecam!

Tarta czekoladowa z orzechami włoskimiTarta czekoladowa z orzechami włoskimi

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Ganache:

Dodatkowo:

  • 4 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich

Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi – przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, cukier puder, a także żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Potem ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ostrożnie przekładamy i wylepiamy formę do tarty o średnicy 28 cm i wysokości 2 cm. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Podpiekamy przez 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut. Studzimy.

Ganache:

W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Potem dodajemy połamane czekolady, pastę z orzechów włoskich i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie przekładamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

Na koniec gotową tartę dekorujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *