Tartaletki z pitają (smoczym owocem)


Dzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami uzyskamy oryginalny i niepowtarzalny smak. Pitaję zmiksowałam z serkiem mascarpone i limonką, dzięki czemu powstał wyjątkowo pyszny krem, którym wypełniłam tartaletki. Polecam 🙂

Tartaletki z pitają

Składniki (na około 11 tartaletek):

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 450 g serka mascarpone
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 pitaja (smoczy owoc)

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180°C.

Krem:

Pitaję myjemy i przekrawamy na pół. Z jednej połówki wydrążamy miąższ, rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i sok z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy.

Ostudzone tartaletki wypełniamy gotowym kremem. Z drugiej połówki pitaji, malutką łyżeczką wydrążamy kuleczki miąższu i dekorujemy nimi tartaletki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *