Pieczony koper włoski


Pieczony koper włoski (finocchi arrosto) to wegetariański dodatek do dania głównego, który idealnie będzie komponował się z rybami lub mięsem. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach lub na kanapkach. Pieczony koper włoski według tego sprawdzonego przepisu jest bogaty w smaku, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Naprawdę prosty do przygotowania, a efekt pyszny!

Pieczony koper włoski

Składniki:

  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Koper włoski umyć, osuszyć, odciąć górną część (listki zostawić) i pokroić w pionowe plastry (około 1 cm).

Do miseczki wlać oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i miód. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić solą i pieprzem. Listki kopru posiekać, wrzucić do sosu i wymieszać.

Naczynie do zapiekania skropić oliwą z oliwek i położyć w nim plastry kopru włoskiego. Następnie posmarować je przygotowanym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 45 minut, aż będą miękkie i złociste.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Pieczone warzywa z fetą

Pieczony brokuł z czosnkiem

Pieczona kapusta

Pieczona brukselka

Rozgniecione ziemniaki pieczone z parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *