Torrone – nugat z pistacjami i migdałami to włoski przysmak popularny nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale również w ciągu całego roku. Składa się z orzechów, ubitych białek, miodu i cukru. Istnieje wiele wersji tego specjału, przepis różni się w zależności od regionu. Może być z dodatkiem orzechów laskowych lub włoskich, kandyzowanych owoców, kakao albo cały pokryty czekoladą. Miękki, ciągnący lub twardy. Osobiście wolę ciągnący nugat i taki przygotowałam 🙂
Torrone – nugat z pistacjami i migdałami
Składniki:
- 1 szklanka obranych pistacji
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 2 duże białka
- 1/2 laski wanilii
- cienkie andruty np. andruty kaliskie, oblaty (użyłam 6 okrągłych)
- szczypta soli
Jak przygotować Torrone – nugat z pistacjami i migdałami?:
Migdały przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Następnie obrać, osuszyć i uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku.
Do rondelka wsypać cukier i wlać miód. Gotować kilka minut na małym ogniu często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
W międzyczasie białka przełożyć do miski ze szczyptą soli. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do białek. Ubić na sztywno. Następnie gorący syrop wlewać cienkim strumieniem do białek (aby uniknąć tworzeniu się grudek), cały czas miksując. Potem od razu całość przełożyć na dużą patelnię i wsypać podprażone migdały oraz pistacje. Gotować na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ja gotowałam około 10 minut, bo chciałam żeby był ciągnący. Im dłużej będziemy gotować, tym nugat będzie twardszy. Następnie natychmiast masę nałożyć na 3 andruty, wyrównać i przykryć kolejnym andrutem, lekko dociskając. Odstawić najlepiej na całą noc w temperaturze pokojowej. Potem pokroić ostrym nożem na prostokąty. Torrone przechowywać oddzielone papierem do pieczenia w temperaturze pokojowej. Unikać wilgoci.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: