Tiramisù alla nocciola


Tiramisù alla nocciola to orzechowa wersja klasycznego tiramisu, ale bez jajek. Krem składa się z bitej śmietany, serka mascarpone, białej czekolady oraz pasty z uprażonych orzechów laskowych. W przeciwieństwie do tradycyjnego tiramisu ten przepis nie zawiera alkoholu, biszkopty maczane są w bardzo mocnej kawie z dodatkiem mleka. Całość posypana jest kakao i posypana posiekanymi orzechami laskowymi. Przepyszne połączenie!

Tiramisù alla nocciola można przygotować w większym płaskim naczyniu i po mocnym schłodzeniu pokroić w kostki lub podawać w pucharkach. To rozpływający się w ustach deser, który z pewnością zachwyci gości 🙂

Tiramisù alla nocciolaTiramisù alla nocciola

Składniki:

  • około 350 g podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 275 g białej czekolady
  • 250 g orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 szklanki zaparzonej bardzo mocnej kawy
  • 1/4 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • kakao
  • posiekane orzechy laskowe

Przygotowanie Tiramisù alla nocciola:

Zaparzoną kawę ostudzić, wlać mleko i wymieszać.

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie zmielić najmocniej jak się da, aż staną się lejące.

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Na koniec wlać pastę z orzechów laskowych i wymieszać.

Biszkopty zanurzać w kawie z mlekiem (kilka sekund) i układać w prostokątnym naczyniu (około 27 x 16 cm) lub w pucharkach. Na biszkoptach wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Wyrównać, oprószyć kakao (przez sitko) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *