Tiramisù alla nocciola to orzechowa wersja klasycznego tiramisu, ale bez jajek. Krem składa się z bitej śmietany, serka mascarpone, białej czekolady oraz pasty z uprażonych orzechów laskowych. W przeciwieństwie do tradycyjnego tiramisu ten przepis nie zawiera alkoholu, biszkopty maczane są w bardzo mocnej kawie z dodatkiem mleka. Całość posypana jest kakao i posypana posiekanymi orzechami laskowymi. Przepyszne połączenie!
Tiramisù alla nocciola można przygotować w większym płaskim naczyniu i po mocnym schłodzeniu pokroić w kostki lub podawać w pucharkach. To rozpływający się w ustach deser, który z pewnością zachwyci gości 🙂
Składniki:
- około 350 g podłużnych biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- 275 g białej czekolady
- 250 g orzechów laskowych
- 1 i 1/2 szklanki zaparzonej bardzo mocnej kawy
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- kakao
- posiekane orzechy laskowe
Przygotowanie Tiramisù alla nocciola:
Zaparzoną kawę ostudzić, wlać mleko i wymieszać.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie zmielić najmocniej jak się da, aż staną się lejące.
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Na koniec wlać pastę z orzechów laskowych i wymieszać.
Biszkopty zanurzać w kawie z mlekiem (kilka sekund) i układać w prostokątnym naczyniu (około 27 x 16 cm) lub w pucharkach. Na biszkoptach wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i pozostały krem. Wyrównać, oprószyć kakao (przez sitko) i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: