Sałatka Waldorf w oryginalnej wersji składała się z selera, jabłek, orzechów włoskich i majonezu. Została stworzona przez szefa kuchni hotelu Waldorf – Astoria w Nowym Jorku. Powstało wiele wersji tej sałatki. Może zawierać kurczaka, rodzynki, winogrona lub seler naciowy zamiast korzeniowego. Można też dodać jogurt naturalny, co sprawi, że będzie lżejsza. Moja wersja oprócz podstawowych składników zawiera także winogrona i mieszankę sałat.
Składniki:
- 1/2 średniego selera
- 1 duże jabłko
- 2 garście winogron bezpestkowych (jasnych lub ciemnych)
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1 duża garść mieszanki sałat
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sałatka Waldorf – przygotowanie:
Selera obrać, pokroić w cienkie słupki i przełożyć na sitko. Następnie włożyć na 1 minutę do wrzącej wody, odcedzić i przełożyć do miseczki.
Jabłko umyć, obrać i wyciąć gniazdo nasienne. Potem pokroić w kostkę i przełożyć do zblanszowanego selera. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Następnie dodać przekrojone na pół winogrona, mieszankę sałat, majonez oraz uprażone na suchej patelni i lekko przesiekane orzechy włoskie. Na koniec doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: