Wegański mus czekoladowy z nerkowców to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych deserów. Pyszny, kremowy i intensywnie czekoladowy. Nerkowce są nie tylko bardzo smaczne, ale też dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych. Taki mus czekoladowy można podawać samodzielnie lub ze świeżymi owocami. Po schłodzeniu świetnie sprawdzi się też do przełożenia ciast, tortów. Do jego posłodzenia zamiast syropu z agawy można użyć np. syropu klonowego, miodu lub przygotować go bez dodatku cukru.
Składniki na 3 porcje (lub 4 malutkie):
- 200 g orzechów nerkowca
- 200 g czekolady deserowej 50%
- 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody (lub mleko roślinne np. migdałowe)
- 1 – 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- kakao do oprószenia
Mus czekoladowy z nerkowców – przygotowanie:
Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej.
Orzechy nerkowca wsypać do miseczki i zalać wodą. Odstawić na około 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i przełożyć do kielicha blendera. Potem dodać roztopioną czekoladę, wodę, syrop z agawy, cynamon, kawę rozpuszczalną oraz szczyptę soli i dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie przelać do kieliszków lub małych salaterek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na koniec gotowy mus oprószyć kakao.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: