Chińska surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i grzybami mun


Chińska surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i grzybami mun to przepyszny dodatek do dań azjatyckich. Idealnie będzie komponować się np. z sajgonkami lub pulpecikami po wietnamsku.

Marchewka użyta do surówki przyrządzona jest metodą stir-fry, smaży się ją z posiekaną papryczką chili i czosnkiem. Krótko obsmażona pozostaje jędrna, lekko chrupka. Bardzo polecam!

Chińska surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i grzybami munChińska surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i grzybami mun

Składniki:

  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała garstka suszonych grzybów mun
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól

Dodatkowo:

  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i pokroić w słupki.

Kapustę pekińską cienko poszatkować i przełożyć do miski. Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu, pokroić w cienkie paseczki i przełożyć do kapusty.

Do miseczki wlać olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy i sos rybny. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie wlać do miski z kapustą i wymieszać.

W woku lub patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno posiekany czosnek, pokrojoną w słupki marchewkę i posiekaną papryczkę chili. Podsmażyć mieszając, aż marchewka lekko zmięknie ale nadal będzie jędrna (około 3 minut). Następnie całość przełożyć do miski z kapustą i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i posypać sezamem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pietruszki

Surówka z kapusty pekińskiej, pora i marchewki

Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką

Sałatka z winogronami morskimi

Stir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *