Sałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem Cezara
Sałatka z młodych ziemniaczków ze szparagami, chrupiącym boczkiem i pomidorkami koktajlowymi. Całość wymieszana z sosem Cezara i posypana startym parmezanem. To pyszna i sycąca sałatka, która może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw z grilla. Smakuje rewelacyjnie! 🙂
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem Cezara
Składniki:
- 600 g młodych malutkich ziemniaczków
- 100 g wędzonego boczku (cienkie plasterki)
- 1 pęczek szparagów
- około 15 pomidorków koktajlowych
Sos Cezara:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 małych filecików anchois
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startego parmezanu (lub grana padano)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej ze szparagami i sosem Cezara:
Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, pokroić (małe przekroić na pół, bardzo małe pozostawić w całości) i przełożyć do miski.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić na kawałki (około 4 cm), główki zostawiając w całości. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące.
Na patelni zrumienić z dwóch stron plasterki boczku i pokroić na kawałki (lub porozrywać dłońmi na mniejsze kawałki).
Wszystkie składniki na sos zblendować, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do miski z ziemniakami dodać szparagi (główki zostawić do dekoracji), boczek i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlać sos Cezara i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać startym parmezanem i udekorować główkami szparagów.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: