Sałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem Cezara


Sałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem Cezara

Sałatka z młodych ziemniaczków ze szparagami, chrupiącym boczkiem i pomidorkami koktajlowymi. Całość wymieszana z sosem Cezara i posypana startym parmezanem. To pyszna i sycąca sałatka, która może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw z grilla. Smakuje rewelacyjnie! 🙂

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem CezaraSałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem Cezara

Składniki:

  • 600 g młodych malutkich ziemniaczków
  • 100 g wędzonego boczku (cienkie plasterki)
  • 1 pęczek szparagów
  • około 15 pomidorków koktajlowych

Sos Cezara:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 małych filecików anchois
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego parmezanu (lub grana padano)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej ze szparagami i sosem Cezara:

Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, pokroić (małe przekroić na pół, bardzo małe pozostawić w całości) i przełożyć do miski.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić na kawałki (około 4 cm), główki zostawiając w całości. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące.

Na patelni zrumienić z dwóch stron plasterki boczku i pokroić na kawałki (lub porozrywać dłońmi na mniejsze kawałki).

Wszystkie składniki na sos zblendować, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do miski z ziemniakami dodać szparagi (główki zostawić do dekoracji), boczek i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wlać sos Cezara i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać startym parmezanem i udekorować główkami szparagów.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *