Sznycle z indyka z gorgonzolą i brokułami


Sznycle z indyka z gorgonzolą i brokułami, a całość posypana uprażonymi orzechami włoskimi. To danie, które łączy w sobie delikatność mięsa z wyrazistym smakiem sosu serowego i chrupkością orzechów. Do tego krótko gotowane różyczki brokuła, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor. W rezultacie otrzymujemy prawdziwą symfonię smaków.

Indyk w sosie z gorgonzolą i brokułami doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie. Przede wszystkim pasuje do ziemniaków, ale makaron też się świetnie sprawdzi. Danie z pewnością zachwyci domowników 🙂

Sznycle z indyka z gorgonzolą i brokułamiSznycle z indyka z gorgonzolą i brokułami

Składniki:

  • 600 g sznycli z piersi indyka
  • 1 mały brokuł
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 120 g gorgonzoli
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garstka orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sznycli z indyka z gorgonzolą i brokułami:

Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut (ma być al dente). Odcedzić.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.

Sznycle z indyka lekko rozbić tłuczkiem, doprawić pieprzem i solą.

Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie obsmażyć mięso z dwóch stron. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie wlać bulion, białe wytrawne wino i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 15 minut). Potem dodać śmietanę kremówkę, pokrojoną gorgonzolę i gotować, aż ser się rozpuści. Na koniec wrzucić różyczki brokuła i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *