Sznycle z indyka z gorgonzolą i brokułami, a całość posypana uprażonymi orzechami włoskimi. To danie, które łączy w sobie delikatność mięsa z wyrazistym smakiem sosu serowego i chrupkością orzechów. Do tego krótko gotowane różyczki brokuła, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor. W rezultacie otrzymujemy prawdziwą symfonię smaków.
Indyk w sosie z gorgonzolą i brokułami doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie. Przede wszystkim pasuje do ziemniaków, ale makaron też się świetnie sprawdzi. Danie z pewnością zachwyci domowników 🙂
Sznycle z indyka z gorgonzolą i brokułami
Składniki:
- 600 g sznycli z piersi indyka
- 1 mały brokuł
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 120 g gorgonzoli
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 garstka orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie sznycli z indyka z gorgonzolą i brokułami:
Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut (ma być al dente). Odcedzić.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
Sznycle z indyka lekko rozbić tłuczkiem, doprawić pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie obsmażyć mięso z dwóch stron. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie wlać bulion, białe wytrawne wino i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 15 minut). Potem dodać śmietanę kremówkę, pokrojoną gorgonzolę i gotować, aż ser się rozpuści. Na koniec wrzucić różyczki brokuła i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: