Jabłka w cieście naleśnikowym to doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Bardzo proste do przygotowania i ze składników dostępnych przez cały rok. To też świetna okazja, aby wprowadzić do diety więcej owoców. Można podawać je np. z jogurtem, lodami waniliowymi, bitą śmietaną, syropem klonowym albo posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Co kto lubi 😉
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- około 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Jabłka w cieście naleśnikowym – przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż klasyczne naleśniki.
Jabłka umyć, obrać i wykrawaczem do jabłek lub cienkim nożem wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na plasterki około 8 mm.
Na patelni rozgrzać 2 – 3 łyżki oleju. Plasterki jabłek zanurzać w cieście naleśnikowym, potem smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podawać póki gorące.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: