Jabłka w cieście naleśnikowym


Jabłka w cieście naleśnikowym to doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Bardzo proste do przygotowania i ze składników dostępnych przez cały rok. To też świetna okazja, aby wprowadzić do diety więcej owoców. Można podawać je np. z jogurtem, lodami waniliowymi, bitą śmietaną, syropem klonowym albo posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Co kto lubi 😉

Jabłka w cieście naleśnikowymJabłka w cieście naleśnikowym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
  • około 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Jabłka w cieście naleśnikowym – przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż klasyczne naleśniki.

Jabłka umyć, obrać i wykrawaczem do jabłek lub cienkim nożem wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na plasterki około 8 mm.

Na patelni rozgrzać 2 – 3 łyżki oleju. Plasterki jabłek zanurzać w cieście naleśnikowym, potem smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podawać póki gorące.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *