Sezon na rabarbar trwa, a że mam sentyment do tego warzywa, bo to smak mojego dzieciństwa, musiałam upiec puszyste drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką z orzechów włoskich z dodatkiem miodu i polałam lukrem z nutą kardamonu. Mięciutkie, pachnące, pyszne i przypominające wakacje u mojej babci…
Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką
Składniki (na 14 sztuk):
Drożdżówki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 90 g masła
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Orzechowa kruszonka:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych)
- 40 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki wody
- szczypta kardamonu
Przygotowanie drożdżówek z rabarbarem i orzechową kruszonką:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło, miód, szczyptę soli i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.
Następnie ciasto ponownie zagniatamy podsypując mąką i dzielimy na 14 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy lekko dłonią i układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą dna szklanki robimy w każdej wgłębienie (mocno dociskamy!). Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i wkładamy w każde wgłębienie, lekko dociskając.
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią drożdżówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 17 – 20 minut.
Wszystkie składniki na lukier ucieramy na gładką masę i polewamy lekko przestudzone drożdżówki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: